| Farsz: • 2 kg kiszonej kapusty • 0,8 kg suszonych prawdziwków lub podgrzybków • 1,5 kg boczku świeżego (chudego) • 2 cebule • sól i pieprz  »» więcej |
| Ciasto: • 50 dag mąki • 15 dag margaryny • 2 jaja • pół szklanki cukru • pół szklanki miodu • łyżka sody  »» więcej |
| • 1 kg mąki tortowej • 2 jajka • 10 dag drożdży • 0,5 szklanki cukru • kostka margaryny • 0,5 litra mleka • trochę oleju • marmolada  »» więcej |
| Ciasto drożdżowe: • 250 ml mleka • 500 g mąki (ok. 3 szklanek) • 1 żółtko • 20 g drożdży • 1 łyżka masła osełkowego • 2 łyżeczki oleju • 1 łyżka soli i cukru  »» więcej |
| • ½ kaczki • krew z jednej kaczki z dodatkiem octu • por • seler • pietruszka • marchewka • pęczek zieleniny (nać pietruszki, selera, gałązka lubczyku związana nitką) • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy  »» więcej |
| • 1 kg dojrzałych owoców pigwy • 1 litr spirytusu • ½ litra wódki • ½ kg cukru  »» więcej |
| Miejscowości |
| Na weekend |
| Spędzimy dzień w... |
| Szlaki piesze |
| Szlaki rowerowe |
| Szlaki kajakowe |
| Szlaki architektury sakralnej |
| Szlaki konne |
| Znajdź przewodnika |
| Dlaczego na pojezierze? |
| Geografia regionu |
| Bogactwa naturalne |
| Fauna |
| Flora |
| Ochrona przyrody |
| Gospodarka |
| Legendy |
| Kuchnia regionalna |
| Kalendarium imprez |
| Archiwum gazet |
| Różne ... |