Rogaliki

Rogaliki • 1 kg mąki tortowej
• 2 jajka
• 10 dag drożdży
• 0,5 szklanki cukru
• kostka margaryny
• 0,5 litra mleka
• trochę oleju
• marmolada
Mleko zagrzać, dodać cukier i margarynę. Margaryna musi się rozpuścić. Do letniego mleka dodać trochę mąki i zarobić rozczyn. Gdy on urośnie, dodać żółtka, ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i olej. Wymieszać i dodać resztę mąki. Wyrabiać ręką, aż ciasto będzie od niej odchodzić. Formować rogaliki nadziewając je marmoladą, piec w piekarniku ok. 20 minut.


Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

CzłopaMartew
--- miejsce na reklamę ---

Laski WałeckieNadarzyce
--- miejsce na reklamę ---

WałczTuczno



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

O Diable Frydlandzkim

Henryku Blankenburgu, raptusie i okrutniku, czyli wielki zajazd na ziemi wałeckiej

Dzwony z Jeziora Bytyń

Szlak zielony ZP1128z

Zamkowe w Wałczu, jez.

(niem. Schloss See)

  • Polecamy

Darmowy wpis do bazy noclegowej

komis wałcz kom-tad

?>