Przekładaniec

Przekładaniec Ciasto:
• 50 dag mąki
• 15 dag margaryny
• 2 jaja
• pół szklanki cukru
• pół szklanki miodu
• łyżka sody
Masa:
• pól szklanki kaszy manny
• pół litra mleka
• kostka masła
• szklanka cukru pudru
• kwasek cytrynowy

W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, następnie zagnieść ciasto, jeżeli jest za gęste dodać łyżkę śmietany. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować jak najcieniej i piec 5 minut w piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i przestudzić.
Masło ucierać z cukrem, powoli dodawać kaszę. Podzielić masę na połowę, do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao. Upieczone placki przełożyć na przemian przygotowanymi masami.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

Kłębowiec
--- miejsce na reklamę ---

NadarzyceBronikowoCzłopa
--- miejsce na reklamę ---

Laski WałeckieMartewMirosławiec



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Szlak niebieski ZP 1127

Kościół w Tucznie

pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Bytyń

(niem. Gut Bothin)

4x4

  • Polecamy

Darmowy wpis do bazy noclegowej

komis wałcz kom-tad

?>