Miód mniszkowy jako jeden z najszlachetniejszych rodzajów miodu.

Miód mniszkowy jako jeden z najszlachetniejszych rodzajów miodu.Miód mniszkowy - co to za rodzaj miodu? Miód mniszkowy, jest jednym z trudniej dostępnych miodów, co za tym idzie jego cena jest również wyższa. Jednak zdecydowanie warto przyjrzeć się mu z bliska. Jest to wyjątkowy miód, ze względu na smak i posiadane właściwości. Można powiedzieć, że należy on do najszlachetniejszych odmian miodów. Jak nazwa wskazuje powstaje on na bazie mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem czy dmuchawcem. Jest to roślina, którą zna każdy i praktycznie wszędzie można ją spotkać, więc dlaczego pozyskiwanie tego rodzaju miodu jest tak trudne? Otóż, głównym problemem jest jego pobieranie, dlatego że pszczoły w dużej ilości wykorzystują ten miód jako pokarm. Miód z mniszka lekarskiego określany jest też "miodem majowym", ponieważ jego kwitnienie przypada na miesiąc maj. Warto jednak wspomnieć, że zależy to również od regionu w jakim kwitnie. Przykładowo na Pojezierzu kwitnienie mniszka nastąpi szybciej niż na terenach górskich, ponieważ tutaj będzie cieplej a teren jest równinny. Jeśli chodzi o jego smak, zapach czy barwę są one również zależne od warunków klimatycznych. Jednak najczęściej miód mniszkowy jest bardzo słodki, a kolor ma żółtopomarańczowy. Aromat tego miodu łatwo zapamiętać, ponieważ jest dość specyficzny, mocny i lekko mdły. Dość szybko się krystalizuje, przez to, że w składzie przeważa naturalna glukoza.

Właściwości pysznego nektaru z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego ma bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze skład. Co za tym idzie ma on wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Przede wszystkim wspomaga on nasz układ odpornościowy oraz trawienny. Zaleca się stosowanie go przy walce z chorobami nerek, wątroby i serca. Ciekawostką jest to, że ten rodzaj miodu powinien być spożywany w okresie antybiotykoterapii, ponieważ ma działanie osłonowe. Nektar z mniszka lekarskiego doskonale wzmocni nasz organizm, dlatego szczególnie warto zażywać go w okresie jesienno - zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. Zdecydowanie jest to jeden z tych rodzajów miodów, które warto mieć w swojej spiżarni. Przykładowo można słodzić nim codzienną kawę czy herbatę. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu do gorącego napoju, ponieważ straci on wtedy swoje wszystkie właściwości. Po spróbowaniu tego pysznego nektaru, przekonacie się Państwo, że jest on wart każdej ceny. Jednak należy pamiętać, aby kupować go w sprawdzonych miejscach. Jednym z nich jest sklep internetowy Słoik Miodu, w którym dodatkowo kupimy miód mniszkowy w korzystnej cenie.

Autor \ źródło:

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

MartewBronikowo
--- miejsce na reklamę ---

Próchnowo
--- miejsce na reklamę ---

WałczLaski Wałeckie



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Kościół pw. św. Józefa w Zdbowie

Nadarzyce

(niem. Rederitz)

Szlak niebieski ZP 1131n

Grochówka

  • Polecamy
?>