Kluski ziemniaczane w trzech smakach

Kluski ziemniaczane w trzech smakach • 1 kg startych surowych ziemniaków
• 1 jajko
• mąka pszenna
• odrobina soli
Ciasto wyrabiamy tak, aby nie było za rzadkie, wrzucamy łyżką po odrobinie do wrzącej, osolonej wody, gotujemy aż do wypłynięcia.

Dodatki:
Kapusta zasmażana: kapustę drobno kroimy i obgotowujemy. Robimy na patelni zasmażkę z mąki i smalcu, po odcedzeniu przekładamy na patelnię kapustę i przesmażmy z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny octu.
Twaróg:
do gorących klusek wkruszamy dobrej jakości twaróg, możemy posypać cukrem i cynamonem.
Cebula i skwarki:
podsmażamy pokrojony wędzony boczek z cebulką i okraszamy kluski.
Ta potrawa powstała jako kompromis pomiędzy wymaganiami skąpej teściowej a chęcią Marianny, żeby jednak lepszą wieczerzę mężowi przygotować. A było to tak – Marianna z mężem mieszkali u jego matki, która twardą ręką w domu rządziła, nie pozwalając decydować o niczym młodej żonie swego syna. Na dodatek zbierała na posag dla ukochanej córki, więc nie tylko o rozrzutności mowy być nie mogło, ale oszczędzać stale wszystkim kazała. A kiedy Marianna chciała podać więcej na kolację powracającemu po całym dniu pracy, niż jedną skromną potrawę, teściowa zaraz swary zaczynała. Wreszcie Marianna wymyśliła sposób – gotowała jedną potrawę, ale potem dzieliła na części i przyprawiała je na kilka sposobów.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

JastrowieCzłopaKłębowiec
--- miejsce na reklamę ---

--- miejsce na reklamę ---

PróchnowoMarcinkowiceMartew



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Szlak żółty ZP 1138

Tuczno PKS - plaża kąpielisko - pole biwakowe - rynek stanica harcerska - UMiG Tuczno - PKS (12km)

Ścieżka przyrodniczo-leśna Morzycówka

Zachowanie się w lesie i na szlaku

Geografia regionu - Pojezierze Wałeckie

  • Polecamy
?>