Pigwówka

Pigwówka • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• 1 litr spirytusu
• ½ litra wódki
• ½ kg cukru
Owoce umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem i szczelnie zamknąć. Słój przechowywać w temperaturze pokojowej przez sześć tygodni. Połowę nalewki odlać i przefiltrować przez gazę – otrzymujemy w ten sposób wytrawny alkohol. Resztę nalewki również przefiltrować, dodać cukier i 100 ml przegotowanej wody. Często potrząsać słojem. Po kilku tygodniach można połączyć wytrawną i słodką wódkę w takich proporcjach, aby odpowiadały naszym upodobaniom.

Pigwówka, to jak głoszą opowieści, napój szczególny, przy którym najlepiej wszystkie sprawy się załatwia. Nalana do kieliszków daje atmosferę życzliwości i chęci współdziałania – tak mówiła stara Olucha, dając ten przepis swoim synom. Przypominała jednak, że warunkiem do tego koniecznym jest zamiar uczciwego działania, bo kiedy ktoś chce oszukiwać, wtedy pigwówka swe moce przeciwko niemu obraca.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

TucznoNadarzyce
--- miejsce na reklamę ---

CzłopaStrzaliny
--- miejsce na reklamę ---

WałczBronikowo



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

O Diable Frydlandzkim

Henryku Blankenburgu, raptusie i okrutniku, czyli wielki zajazd na ziemi wałeckiej

Szlak Rurzycy im. Jana Pawła II

Park linowy Rudnica

Nie musisz jechać daleko, aby poczuć adrenalinę!

Planowanie wędrówki

  • Polecamy
?>