Czernina

Czernina • ½ kaczki
• krew z jednej kaczki z dodatkiem octu
• por
• seler
• pietruszka
• marchewka
• pęczek zieleniny (nać pietruszki, selera, gałązka lubczyku związana nitką)
• sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy

Z mięsa gotujemy rosół z dodatkiem włoszczyzny. Wrzucamy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Do krwi dolewamy troszkę wody i 1 łyżkę mąki pszennej – roztrzepujemy, aby nie było grudek. Uzyskaną zawiesinę wlewamy na gotujący się rosół, ciągle mieszamy do ponownego zagotowania. Na sam koniec dodajemy przygotowaną zieleninę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Jeśli jest za mało ostra dodajemy 1 łyżkę octu. Czerninę podajemy z przecieranymi szarymi kluskami.
Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadaje czerninie dodatek cukru i octu, mieszanych z krwią, by nie dopuścić do jej krzepnięcia. Oprócz podstawowych składników, indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej suszone owoce (gruszki, śliwki, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki.
Czerninę podaje się z kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Specjał ten można utożsamiać z czarną polewką (w Małopolsce używano też nazwy szara polewka), ongiś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (np. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy).

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

JastrowieWałcz
--- miejsce na reklamę ---

MartewCzłopaMirosławiec
--- miejsce na reklamę ---

TucznoKłębowiec



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Ateny Wałeckie

I LO im. Kazimierza Wielkiego w Wałczu

4x4

Kościół pw. św. Józefa w Zdbowie

Sanktuarium Maryjne w Skrzatuszu

  • Polecamy

komis wałcz kom-tad

Darmowy wpis do bazy noclegowej

?>