Rogaliki
| | • 1 kg mąki tortowej
• 2 jajka
• 10 dag drożdży
• 0,5 szklanki cukru
• kostka margaryny
• 0,5 litra mleka
• trochę oleju
• marmolada
|
Mleko zagrzać, dodać cukier i margarynę. Margaryna musi się rozpuścić. Do letniego mleka dodać trochę mąki i zarobić rozczyn. Gdy on urośnie, dodać żółtka, ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i olej. Wymieszać i dodać resztę mąki. Wyrabiać ręką, aż ciasto będzie od niej odchodzić. Formować rogaliki nadziewając je marmoladą, piec w piekarniku ok. 20 minut.
Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej