Przekładaniec
| | Ciasto:
• 50 dag mąki
• 15 dag margaryny
• 2 jaja
• pół szklanki cukru
• pół szklanki miodu
• łyżka sody
|
Masa:
• pól szklanki kaszy manny
• pół litra mleka
• kostka masła
• szklanka cukru pudru
• kwasek cytrynowy
W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, następnie zagnieść ciasto, jeżeli jest za gęste dodać łyżkę śmietany. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować jak najcieniej i piec 5 minut w piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i przestudzić.
Masło ucierać z cukrem, powoli dodawać kaszę. Podzielić masę na połowę, do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao. Upieczone placki przełożyć na przemian przygotowanymi masami.
Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej