Kotleciki z kurczaka z warzywami
 | | • 3 jajka
• 1,5 piersi kurczaka
• 5 dużych pieczarek
• 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 puszka kukurydzy
• pół papryki czerwonej
• 1-2 duże cebule
• 2 łyżki startego sera
• 1 pęczek szczypiorku
• pieprz, sól
• olej do smażenia
|
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Piersi, pieczarki, kukurydzę, paprykę, ser, szczypiorek, cebulę mieszamy. Do tego dodajemy żółtka i pianę ubitą z białek, sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano.
Kotlety z piersi kurczaka z jarzynami były znane już od bardzo dawna w rodzinie, która na Ziemię Wałecką przybyła niegdyś z lubelskiego.
Z czasem przepis został zmodyfikowany. Początkowo było to tylko mięso z kurczaka, cebula i jaja. Dopiero w późniejszym czasie zaczęto dodawać do niego paprykę, ser, pieczarki itp. i tak kotlety przygotowywane są obecnie.
Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej