Schab ze słodką dziurką

Schab ze słodką dziurką • 1,5 kg schabu
• 30 dkg polędwicy wieprzowej
• 3 sól
• 3 duże ząbki czosnku
• 2,5 łyżki majonezu
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżeczki żurawiny
Polędwice rozbijamy na płasko, rozsmarowujemy żurawinę i rolujemy jak roladę, nacieramy solą z roztartym ząbkiem czosnku i łyżeczką majonezu i na ok. 1,5 godziny, wkładamy do zamrażarki, aby stwardniała. W tym czasie przygotujemy schab. Na całej długości wydrążamy otwór wielkości zrolowanej polędwicy i wpychamy ją do schabu. Schab lekko solimy i nacieramy łyżką miodu mieszamy z roztartymi kilkoma suszonymi listkami lubczyku i selera, pokruszonym drobniutko liściem laurowym, szczyptą pieprzu, 2 roztartymi ząbkami czosnku i posypujemy 2 łyżeczkami majeranku. Schab zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC pieczemy ok. 1,5 godziny.


Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

TucznoMirosławiecWałcz
--- miejsce na reklamę ---

PróchnowoStrzaliny
--- miejsce na reklamę ---

BronikowoLaski Wałeckie



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Miasto widmo - Kłomino

Jastrowie

(niem. Jastrow)

Zachowanie się w lesie i na szlaku

Atrakcje turystyczne

  • Polecamy
?>