Pigwówka

Pigwówka • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
• 1 litr spirytusu
• ½ litra wódki
• ½ kg cukru
Owoce umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem i szczelnie zamknąć. Słój przechowywać w temperaturze pokojowej przez sześć tygodni. Połowę nalewki odlać i przefiltrować przez gazę – otrzymujemy w ten sposób wytrawny alkohol. Resztę nalewki również przefiltrować, dodać cukier i 100 ml przegotowanej wody. Często potrząsać słojem. Po kilku tygodniach można połączyć wytrawną i słodką wódkę w takich proporcjach, aby odpowiadały naszym upodobaniom.

Pigwówka, to jak głoszą opowieści, napój szczególny, przy którym najlepiej wszystkie sprawy się załatwia. Nalana do kieliszków daje atmosferę życzliwości i chęci współdziałania – tak mówiła stara Olucha, dając ten przepis swoim synom. Przypominała jednak, że warunkiem do tego koniecznym jest zamiar uczciwego działania, bo kiedy ktoś chce oszukiwać, wtedy pigwówka swe moce przeciwko niemu obraca.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

WałczStrzalinyJastrowie
--- miejsce na reklamę ---

Martew
--- miejsce na reklamę ---

Tuczno



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Raduń, jez.

(niem. Gross Radun See)

Czernina

Ateny Wałeckie

I LO im. Kazimierza Wielkiego w Wałczu

Bronikowo

(niem. Brunk)

  • Polecamy
?>