Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami Ciasto drożdżowe:
• 250 ml mleka
• 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
• 1 żółtko
• 20 g drożdży
• 1 łyżka masła osełkowego
• 2 łyżeczki oleju
• 1 łyżka soli i cukru

Farsz:
• 500 g kiszonej kapusty
• 250 g grzybów
• 1 cebula
• 3 łyżki oleju
• sól i pieprz
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, gdy ruszą, mieszamy z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, gdy odchodzi od ręki, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podsmażamy na oleju kapustę, grzyby i cebulę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy w prostokąt i układamy w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak, żeby brzegi zwisały poza blaszkę. Układamy farsz, ugniatając lekko łyżką a następnie zlepiamy wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem lub polewamy roztopionym masłem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 45 minut.

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

BronikowoTuczno
--- miejsce na reklamę ---

MirosławiecMartew
--- miejsce na reklamę ---

KłębowiecNadarzyceStrzaliny



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Bytyń

(niem. Gut Bothin)

Borne Sulinowo

(niem. Gross Born)

Podwodny las - Borne Sulinowo

Martew

(niem. Marthe)

  • Polecamy

komis wałcz kom-tad

Darmowy wpis do bazy noclegowej

?>