Czernina

Czernina • ½ kaczki
• krew z jednej kaczki z dodatkiem octu
• por
• seler
• pietruszka
• marchewka
• pęczek zieleniny (nać pietruszki, selera, gałązka lubczyku związana nitką)
• sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy

Z mięsa gotujemy rosół z dodatkiem włoszczyzny. Wrzucamy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Do krwi dolewamy troszkę wody i 1 łyżkę mąki pszennej – roztrzepujemy, aby nie było grudek. Uzyskaną zawiesinę wlewamy na gotujący się rosół, ciągle mieszamy do ponownego zagotowania. Na sam koniec dodajemy przygotowaną zieleninę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Jeśli jest za mało ostra dodajemy 1 łyżkę octu. Czerninę podajemy z przecieranymi szarymi kluskami.
Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadaje czerninie dodatek cukru i octu, mieszanych z krwią, by nie dopuścić do jej krzepnięcia. Oprócz podstawowych składników, indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej suszone owoce (gruszki, śliwki, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki.
Czerninę podaje się z kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Specjał ten można utożsamiać z czarną polewką (w Małopolsce używano też nazwy szara polewka), ongiś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (np. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy).

Więcej przepisów można znaleźć w publikacji 'Tradycyjne potrawy ziemi wałeckiej' wydanej przez Stowarzyszenie Lider Wałecki
Autor \ źródło: Beata Stankiewicz\Tradycyjne potrawy Ziemi Wałeckiej

Pojezierze wałeckie | Inne wiadomości:

Jastrowie
--- miejsce na reklamę ---

WałczBronikowoStrzaliny
--- miejsce na reklamę ---

TucznoMartewLaski Wałeckie



VIP

  • Wybierz język
  • Zobacz też

Szlak żółty ZP 301

Próchnowo

(niem. Alt Prochnow)

Poradnik kajakarza

Duchy tuczyńskiego zamku

  • Polecamy
?>